Nowoczesny rozród drobiu jest wspomagany korzystaniem ze specjalnego wyposażenia, które ułatwia uzyskiwanie wyrównanych lęgów w optymalnym dla hodowli czasie. Pierwszy okres rozwoju zachodzi w inkubatorach, w których jaja są trzymane w odpowiedniej dla nich temperaturze i wilgotności powietrza, mają też zagwarantowaną jego wymianę oraz okresowe obracania, pozwalające na lepsze wykorzystanie znajdujących się wewnątrz substancji odżywczych. Ostatnim i najważniejszym etapem proces wylęgu jest moment, w którym z jaj umieszczonych w klujniku wydostają się o własnych siłach pierwsze pisklęta, który jest zwykle nieco rozłożony w czasie i obejmuje czas od 19. do 21. dnia, licząc od rozpoczęcia całej procedury. Przekonajmy się, jak należy postępować dalej.
Proces samodzielnego wydostania się piskląt z jaj jest ważny i nie powinien być wspomagany. Pisklęta przebywają w klujniku do momentu całkowitej inkubacji, który u kur nie przekracza 512 godzin. Po tym czasie pisklęta są wybierane z klujnika. Jeżeli będą przeznaczone do sprzedaży, w ciągu najbliższych 24 godzin są dostarczane na docelową farmę i zwykle przez ten czas nie będą pojone ani karmione, korzystając z pokarmu znajdującego się w woreczku żółciowym. Jest to oparte na naturalnym dla zagniazdowników mechanizmie polegającym na synchronizowaniu czasu wylęgu między pisklętami, który pozwala na taki okres oczekiwania bez szkody dla późniejszego rozwoju ptaków. Zaletą takiego sposobu postępowania jest też lepsze wyrównanie lęgu i tym samym optymalny rozwój wszystkich ptaków. Jeśli pisklęta pozostają w miejscu wyklucia, mogą być od razu po zakończeniu lęgu i wyschnięciu, przeniesione do nowego środowiska.
Najważniejsze parametry nowego środowiska, jakie należy stworzyć dla dopiero co wyklutych piskląt to właściwa temperatura. W przypadku kur w pierwszych dniach powinna ona sięgać około 30–32°C, by w drugim tygodniu życia obniżyć ją do 27°. W zależności od liczebności lęgu można w tym celu używać żarówek na podczerwień albo specjalnych grzejników z funkcją regulowania temperatury. Nie można zapominać o dobrej wilgotności powietrza, która musi mieścić się w przedziale między 65 a 70%. Ważna będzie też wymiana powietrza oraz dostęp do wody i paszy.