Jak powinny być wyposażone hale udojowe?

Jak powinny być wyposażone hale udojowe?

Produkcja mleka wiąże się z korzystaniem z nowoczesnych rozwiązań organizacyjnych i sprzętowych, które pozwolą na zwiększenie efektywności przez usprawnienie oraz przyspieszenie poszczególnych czynności. Newralgicznym ogniwem całego procesu obsługi stada jest udój, który wymaga wysokich nakładów pracy, a co za tym idzie znacznych wydatków na robociznę oraz zastosowania właściwie dobranego wyposażenia hal udojowych. Przekonajmy się, jak wyglądają działania składające się na pozyskiwanie mleka oraz sprawdźmy, z jakiego rodzaju sprzętu warto skorzystać.

W jaki sposób funkcjonuje hala udojowa?

Hala udojowa to miejsce, które z reguły jest wydzieloną strefą, przeznaczoną do przeprowadzania dojenia. Wprowadza się do niej stado, które wcześniej zostało podzielone na mniejsze grupy. Zwierzęta przechodzą na ogół przez poczekalnię, a następnie wchodzą do poszczególnych stanowisk udojowych. Po przygotowaniu wymion pod względem higienicznym obsługa rozpoczyna podłączanie aparatów udojowych, po czym automatycznie następuje udój, który jest nadzorowany przez pracownika poruszającego się w specjalnie obniżonym przejściu, gwarantującym pełny dostęp do urządzeń oraz samych zwierząt. W czasie całej procedury krowy pobierają paszę, a wraz ze zmniejszaniem się przepływu mleka dojarki są odłączane, a zwierzęta mogą opuścić otwierające się boksy. W przypadku dużych stad dojenie wiąże się najczęściej z rejestracją poszczególnych osobników przez czujniki zamontowane w bramkach. Zinformatyzowanie procesu pozwala na dokładną kontrolę mleczności oraz dobranie optymalnej strategii żywienia.

Jakie elementy są niezbędne w hali udojowej?

Wyposażenie hali udojowej to zarówno wygrodzenia pozwalające na komfortowe przeprowadzanie zwierząt, jak i cała struktura stanowisk do dojenia. Wśród najczęściej stosowanych układów znajduje się tzw. rybia ość lub tzw. bok w bok. Spotyka się także układy typu karuzelowego w największych obiektach oraz tandemy w hodowlach prowadzonych na mniejszą skalę. Kluczowym elementem systemu są dojarki, system schładzania i transportu mleka, a także urządzenia pozwalające na identyfikację zwierząt od czujników po specjalistyczne oprogramowanie.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
expand_less