Rezultaty osiągane przy hodowli zwierzęcej są związane z wieloma czynnikami, lecz jednym z najistotniejszych jest właściwa troska o dobrostan zwierząt przez utrzymywanie optymalnych dla nich warunków pod względem dostępnej przestrzeni, wymiany powietrza, wilgotności i temperatury, a także higieny. Wśród zabiegów kluczowych przy utrzymywaniu bydła mlecznego lub mięsnego, jak również trzody chlewnej czy owiec będzie dezynfekcja racic. Przekonajmy się, dlaczego jest ona konieczna i zobaczmy, w jaki sposób się ją prowadzi.
Racice to dolna część kończyn będąca tzw. puszką rogową, która odpowiada za utrzymywanie przez zwierzę właściwej postawy oraz swobodny ruch. W warunkach hodowlanych zły stan racic bywa przyczyną wielu poważnych chorób, przekładających się na poziom uzyskiwanych wyników ekonomicznych z uwagi na wyeliminowanie chorych sztuk z produkcji. Wśród zabiegów koniecznych do zachowania racic w dobrej kondycji znajduje się przede wszystkim ich okresowa korekta, jednak podstawą będzie właściwa dezynfekcja wykonywana regularnie z użyciem odpowiednich środków chemicznych. Jest ona ważna ze względu na ryzyko przenoszenia zakażeń bakteryjnych, w więc na walkę z różnymi chorobami.
Dezynfekcja racic jest wykonywana z wykorzystaniem odpowiednich środków biobójczych, zawierających również preparaty pielęgnacyjne. Najczęściej prowadzi się ją przez zastosowanie specjalnych basenów służących do kąpieli racic, do których wprowadza się płynne preparaty tworzone w tym celu. Są one umieszczane w przejściach, którymi poruszają się zwierzęta. Używane są również maty nasączane odpowiednimi środkami. W okresie zimowym można też korzystać z dezynfekcji z użyciem suchych proszków.